torsdag 8. juni 2017

Energi og valg av rase..

Å ha hund kan være både enkelt og utfordrende. Enkelt fordi hunder har en enkel måte å tenke på, og forstår du hvor lite komplisert det er, så er det lettere å forstå hundene. Noen individer er smartere enn andre, men alt i alt, så er det instinktene som styrer dem.

Instinkter er både livsnødvendige prosesser og egenskaper. Spise, bæsje, jage, vokte, varsle, sove, samle. Forskjellige raser har forskjellige egenskaper, men også forskjellige individer av samme rase kan være rake motsetninger. Derfor er det ikke alltid sånn at du får det du har tenkt deg når du velger hund ut i fra rase. Det finnes Border Collier som ikke har et godt gjeterinstinkt, det finnes Rottweilere som ikke vokter, det finnes huskies med dårlig pels og det finnes fuglehunder uten jaktinstinkt. Det er altså ikke garantert at man får en pakke med standardegenskaper når man velger en viss rase.

Rasebeskrivelser kan brukes som et utgangspunkt når man skal velge hund så lenge man er bevisst på det jeg nettopp har skrevet. Man har ingen garanti for hva man får. Men vær kritisk til informasjonen du leser. Hvem har skrevet den? Mange beskrivelser på nett er skrevet av folk med svært lite kunnskap om raser og egenskaper. De tar for eksempel ikke med at noen egenskaper er medfødt og andre er tillært. Å si at en hunderase er flink til å trekke og bære kløv, er barnevennlig eller en god familiehund, har ingenting med rase å gjøre i det hele tatt. Dette er tillærte egenskaper/uvaner, og handler om hvert enkelt individ, ikke rasens egenskaper. Å skrive at en hunderase er snill og flink med barn antyder at dette er noe som ligger helt naturlig for denne rasen, og at man ikke må jobbe like mye med dette om man velger akkurat denne typen hund, og det kan få alvorlige konsekvenser. Hundeeieren kan komme til å lene seg mer på rasebeskrivelsen og kanskje jobbe mindre med å venne hunden til barn. Det kan i verste fall få fatale konsekvenser.

Så hva skal man se etter når man velger hund? Det viktigste av alt er at du får en hund som passer til din livsstil. En hund som kan være med på det meste du foretar deg av aktiviteter, enten du er en rolig pensjonist og liker å jobbe i hagen, et friluftsmenneske som liker å gå langt i fjellet eller en vanlig hverdagsmosjonist, som går en 20-30 minutters tur hver dag. Det viktigste er altså energinivået til hunden, men også kroppsbygningen har noe å si hvis hunden for eksempel skal gå mye i fjellet. Skal hunden gå 30 minutter i nabolaget hver dag, eller bare være løs i en stor inngjerdet hage, så har ikke kroppen like mye å si, annet enn at du selvfølgelig bør velge en rase som ansees som frisk. Ikke velg raser som har blitt avlet fram med defekter. Både Mops og Engelsk Bullterrier er raser med store fysiske utfordringer, og begge vil slite på 30 minutters turer pga. ødelagt respirasjonssystem. De har rett og slett store problemer med å få puste. Mange vet ikke dette og syns at Mopsen er søt som sitter og sover, og at den Engelske Bullterrieren er kul og lat, men faktum er at disse sliter med å få puste, og derfor finner passende sittestilling og tempo på grunn av dette.

Det er en større feil å velge en hund med mer energi enn man har bruk for, enn omvendt. Hvis hunden ikke vil ut i regnet eller ikke er så glad i å gå langt, så er det ikke verre enn at du lar den bli igjen hjemme mens du får ut din egen energi på tur. Skulle det være sånn at hunden står og tripper, full av energi, og du har mer lyst til å ligge på sofaen, så kan det bli problematisk i lengden. En hund som ikke får utløp for energien sin vil mest sannsynlig få en del uvaner. Hvilke uvaner den får avhenger av hva den har tilgang til når den er alene, og hvilken personlighet den har.

En hund full av energi, som ikke får utløp for den energien, vil finne en måte å få den ut på. Står hunden bundet på en plen, er sannsynligheten størst for at den vil grave hull i plena og kanskje jage sin egen hale. Hvorfor blir det en uvane som er vanskelig å lære den av med? Fordi den får en belønning hver gang den er ferdig med gravingen og halejagingen. Belønningen er at den blir sliten, og det er den gode følelsen den var ute etter. Binder du fast en hund i hagen som er sliten etter joggetur, er sannsynligheten større for at den legger seg for å slappe av.

Videre vil en hund full av energi som er alene hjemme med tilgang på hele huset, ganske sannsynlig finne på masse rampestreker, som å bite på ting, herje og kanskje også lage mye lyd. En hund full av energi forlatt i bur kan finne på å ødelegge teppet den ligger på, bite på seg selv og også prøve iherdig på å komme seg ut av buret. Dette kan utvikle seg til å bli klaustrofobisk og ekstra stressende for hunden, fordi den i tillegg til for mye energi føler seg fanget.

En hund full av energi er en frustrert hund. Om den i tillegg har en dominant, som ikke er det samme som aggressiv, personlighet, er sjansen stor for at den vil prøve å dominere hjemme. Den vil ta kontroll på situasjonen som den selv kjenner at ikke er i balanse. Dette kan begynne med søt rampete oppførsel, som napping i klær og napping etter hender. Den får anfall hvor den løper rundt og herjer, også oppe i møbler hvor den ikke får lov til å være. Den mister respekten og prøver hele tiden å tøye grensene og hvis den ikke blir irettesatt, vil den føle mer og mer at det er den som er sjefen i flokken. For mye energi, dårlig irettesetting og dominant personlighet kan føre til aggressiv oppførsel. Det er helt naturlig, for hunden kan ikke gå tur med seg selv, men vil finne andre måter å få kontroll på, og dermed få en tilfredsstillende følelse hver gang det gikk dens vei. Det er viktig at man er klar over hva som er dominant oppførsel, og at man ved det minste tegnet til dette viser hunden hvem som er sjefen i flokken. Ikke med høy stemme og harde tak, men med tydelig dominant kroppspråk. I tillegg er det viktig å avslutte situasjonen, og hunden må være ute av sin dominante holding før du går ut av situasjonen selv. Da har hunden gitt fra seg kontrollen, og dere kan gå videre.

Hvis man allerede har gjort feilen med å skaffe seg en hund med høyere energi enn man kan takle, eller har tatt over en hund som har utviklet disse vanene, så må man være klar over at dette ikke lar seg fikse på kort tid. Det tar som regel lenger tid å bli kvitt uvaner enn å danne dem. Jeg er motstander av at hunder skal oppholde seg i bur i en lengre periode flere dager i uken, men i dette tilfellet kan bur være et godt hjelpemiddel på veien. Det er dog viktig at man kun legger hunden i buret når den er sliten og vil sove. Hvis man alltid går/jogger/sykler langt med den før den legger seg i buret, så vil den etter hvert forstå at det er en hvileplass, og nye vaner vil sakte, men sikkert dannes. Jeg har tre hunder nå, hvor to av dem har veldig høy energi. Jeg sørger for at de er passe slitne når jeg forlater dem og vil gjerne at de skal tenke "Endelig gikk den gærne dama, sikkert på'n igjen når hun kommer tilbake, så det er best å slappe av mens vi kan!". Ingen av dem er i bur lenger.

Det er mye innenfor hund jeg ikke har erfaring med, men det jeg har gjort til nå fungerer. Det er ganske basic. Hund med lav energi trenger ikke like mye trim, og kommer fortere i avslapningsmodus enn en hund med høy energi. Hunder med høy energi må man virkelig trimme hvis man vil at de skal være flinke og rolige når de er inne, alene eller i hundegården. Det er vanskelig å si akkurat hvor lenge man må gå med dem, eller hvor mange kilometer, for det er litt opp til hver enkelt hund, men mine nøyer seg nå med 5-6 kilometer om dagen og litt ekstra langt på fridager. Ekstra langt er alt fra 10-25 kilometer. De både tåler og har godt av en hviledag i ny og ne. Vi kjenner hverandre så godt nå, at de vet at det ikke er noen grunn til panikk på en rolig dag.

Og husk, det finnes både late Huskies og uintelligente Border Collies. Bli kjent med hunden din, ikke kun rasen, så finner du ut hva den trenger og gir den det. Da blir det lett å ha hund.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Følgere